- Kortrijkse Duikersklub
- Laurent Libeert (Voorzitter)
- Tel: 0477/77 11 12
- kdkonthaal@gmail.com
Onze sponsors
Kortrijkse Duikersklub
Laurent Libeert (Voorzitter)
Tel: 0477/77 11 12
Doel: naast isothermische bescherming geven de laarsjes ook bescherming tegen scherpe mosselen of oesters die je onvermijdelijk bij de kantduiken moet overwinnen.
Soorten:
• Skinboots zijn botjes zonder echte zool, zijn zeer soepel en hebben geen rits. Deze botjes zijn warm maar niet geschikt om mee te wandelen wat hun enkel geschikt maakt voor bootduiken.
• Botjes met rits: zijn gemakkelijk aan te trekken maar door elke rits kan er koud water binnendringen. Ook vragen ritsen een extra onderhoud want ze gaan blokkeren door opdrogend zout.
• Botjes met rits en met gevouwen flap. Net zoals bij waterdichte wandelschoenen is de tong eigenlijk een gevouwen flap waardoor het water niet kan binnendringen. Deze botjes zijn gemakkelijk aan en uit te trekken en zijn warmer dan de gewone botjes.
• Botjes zonder rits.
• Sokjes. De Firma Aeroskin maakt lycra sokjes voor in de botjes en die een extra bescherming geven tegen de koude.
De zool: hoe dikker de zool, hoe meer bescherming je hebt tijdens het gaan over de sterk begroeide dijken (wat je zeker nodig hebt voor de Oosterschelde) maar hoe minder comfort je hebt voor het palmen. Het is dan immers lastiger je voet volledig te strekken. De skinboots geven onder water het grootste comfort maar zijn voor kantduiken niet geschikt.
Doel: net zoals de laarsjes beschermen de handschoenen je zowel tegen de koude als tegen de scherpe randen van oesters, mosselen, stenen en wrakken.
Soorten: naast de dikte van het neopreen zijn er verschillende soorten te krijgen.
• Handschoenen: zijn de gewone 5-vingerige neopreen bescherming tegen de koude. Ze zijn vaak moeilijk aan te trekken (vooral de tweede)
• Handschoenen met sluitsysteem (velcro of rits) Zijn gemakkelijker aan te trekken
• Wanten geven de beste bescherming tegen de koude maar beperken je bewegingen en zijn zeker niet geliefd bij fotografen e.d.
• Droge handschoenen. Zijn uit kunststof die binnenin gewatteerd is en hebben rubberen seals die nauw om je polsen afsluiten zodat er geen water kan binnendringen. Ze zijn duur maar bieden in ondiep water de beste bescherming tegen de koude. Bij grotere diepte (>15 m) worden ze door de druk samengedrukt en zijn veel kouder. Ze zijn moeilijk alleen aan te trekken.
Winterhandschoenen: gebruik in de winter andere handschoenen dan in de rest van het jaar. De handschoenen waar je in de zomer mee duikt zullen sneller sponzig worden (gaan water doorlaten) en de vingertoppen verslijten snel zodat er veel koud water binnendringt. In de zomer (watert°.>14°C) heb je geen handschoenen nodig tegen de koude. Je kan dan evengoed goedkope werkhandschoenen dragen zodat je je duikhandschoenen klaar houdt voor de winter.