- Kortrijkse Duikersklub
- Laurent Libeert (Voorzitter)
- Tel: 0477/77 11 12
- kdkonthaal@gmail.com
Onze sponsors
Kortrijkse Duikersklub
Laurent Libeert (Voorzitter)
Tel: 0477/77 11 12
Nut: De loodgordel zorgt ervoor dat we met gevulde longen gewichtloos zijn in het water of (voor het zwembad) zelfs nog op de bodem kunnen blijven staan voor de apnea oefeningen. Normaal gesproken bestaat de loodgordel uit een brede nylon band met loodblokken in geweven en een gesp.
Hoeveel? De hoeveelheid lood varieert in het zwembad van 2,5 kg bij tengere tot 5 kg bij grote struise personen. In het open water zal je met een nieuw duikpak al vlug 8 tot 12 kg nodig hebben dus heb je niet snel teveel gekocht voor het zwembad.
Gesp: Er zijn verschillende soorten gespen met elk hun voor en nadelen. Bedenk wel dat als je tijdens een duik je loodgordel verliest de gevolgen zeer zwaar zijn (decompressieongeval, longoverdruk, crash tegen een boot aan de oppervlakte,..) Niet alle gespen hebben een haakje voor de tussenbeenriem van de duikfles! Enkele veel geziene soorten zijn:
•veiligheidsgesp: bestaat uit twee stukke en is in het begin moeilijk om dicht te doen maar dat leer je snel. Bij deze gesp ben je zeker dat hoe harder je trekt, hoe vaster de gesp sluit.
•metalen gesp met klep: bij veel loodblokken aan de gordel staat de gesp al een beetje open en is dan zeer onveilig. Door de grootte van de klep is het niet ondenkbaar dat ze dan per ongelijk opent. Als de gesp goed gesloten is dan trekt de gesp zich ook dicht bij hardere trek.
•plastic gesp met klep: zoals de metalen met het verschil dat het hier vaak voorkomt dat de klep na veel gebruik uit de gesp schiet (plastic plooit) zodat de gordel lost.
•Marseillaise gesp: is een gesp zoals we die kennen van de broeksriem. De riem is dan meestal van rubber en bevat gaatjes. Is in nood niet gemakkelijk afwerpbaar.
Schuiven: Om ervoor te zorgen dat de loodblokken niet schuiven kan je loodstoppers gebruiken.
Comfort: Het meeste comfort heb je van een loodgordel met veel kleine blokjes (1kg); grote zware blokken drukken op het bekken en zijn na een tijdje pijnlijk. Zorg ervoor dat je nooit een loodblok in het midden van de gordel hebt of gelijk waar onder de fles. Dit wordt al na korte tijd zeer pijnlijk.
Alternatieven: Voor het open water zijn er enkele alternatieven voor de gewone loodgordel. Bedenk wel dat het lood ten allen tijde moet kunnen afgeworpen worden in noodsituaties (loodreflex).
Er bestaan:
•zakjeslood: de loodgordel bestaat uit afsluitbare zakken waarin je met loodbolletjes gevulde zakjes kunt steken. Dit wordt aangeraden voor duikers met rugklachten.
•geïntegreerd lood: in het jacket is een loodgordel ingebouwd. Je jacket weegt daardoor wel plots 10 kg zwaarder waardoor het misschien sneller versleten zal zijn.
•Harnas: Dit is voor beroepsduikers of duikers die ca. 20 kg lood nodig hebben zodat dit onmogelijk op de heup kan gedragen worden. Het lood is gegoten in een borstplaat en rugplaat die met een riemenstel als een jacket wordt aangetrokken en vastgegespt.
Veiligheid: Doe nooit lood aan als je geen vinnen aanhebt. Oefen de loodreflex en oefen je lood terug aan te doen. De loodreflex is het laatste redmiddel maar is tegelijkertijd zeer gevaarlijk aangezien je ongecontroleerd naar de oppervlakte schiet!