- Kortrijkse Duikersklub
- Laurent Libeert (Voorzitter)
- Tel: 0477/77 11 12
- kdkonthaal@gmail.com
Onze sponsors
Kortrijkse Duikersklub
Laurent Libeert (Voorzitter)
Tel: 0477/77 11 12
Inloggen enkel voor KDK leden.
Vinnen dienen om je op een effectieve manier voort te bewegen in het water zonder gebruik te moeten maken van je handen. In geval van nood worden je vinnen plots enorm belangrijk en zal je effectiviteit het verschil kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om de techniek juist aan te leren en je fysiek te trainen en goed te onderhouden. Een goede vinslag is een grote krachtige slag zowel bij de beweging naar boven als naar onder (upkick en downkick). Bij het snorkelen moeten de vinnen steeds onder water blijven waar vaak de hulp voor nodig is van een loodgordel. Leer eerst snorkelen zonder de knieƫn te plooien zodat je niet kan "fietsen".
Een goede vin geeft je de meest effectieve voortstuwing. Wat voor jouw de beste vin is, is dat daarom nog niet voor iemand anders. Belangrijk zijn alleszins:
Doe steeds je zwemvliezen uit voor te gaan aan de oppervlakte; naast belachelijk is het ook nog gevaarlijk ook. Voor zeer kleine afstanden kan je een klein stukje achteruit gaan. Doe nooit je lood aan als je geen vinnen aan hebt. Doe je vinnen in de praktijk pas uit als je niet meer in het water kunt vallen. De duikladders op de duikschepen zijn daarvoor speciaal gemaakt. Je vinnen zijn je veiligheid, leer ze gebruiken.
We onderscheiden de zwembadvinnen of de vinnen met gesloten hiel naast de open water vinnen of de regelbare zwemvliezen met open hiel. In koud water moeten we laartjes aandoen zodat de zwembadvinnen in open water inderdaad ongeschikt zijn. Daarnaast biedt het botje ook bescherming van de voet tijdens het gaan naar de duikplaats. De openwatervinnen zijn krachtiger zodat het niet slecht is ook deze vinnen in het zwembad te gebruiken zodat je de vintechniek traint met dezelfde vin die je in het open water gebruikt. Nadelen hieraan zijn echter dat je aparte botjes nodig hebt (chloorwater tast aan) en vaak het zand dat er nog aan hangt van de openwaterduiken.